Ciasto brzoskwiniowe z aromatycznym kremem to jeden z ulubionych deserów z dzieciństwa Gabriela Gabora. Wśród składników ciasta znajduje się toskański likier Alchermes.
Słynny likier, przywieziony do Włoch przez Hiszpanów, używany był przez znanych cukierników, którzy dodawali go do swoich arcydzieł, takich jak klasyczne ciasto Battenberg czy toskańskie Pesche dolci. Doskonały trunek przygotowywany przez braci zakonnych przy bazylice Santa Maria Novella we Florencji był znany jako eliksir życia, ponieważ zawierał lecznicze rośliny aromatyczne i… składniki pochodzenia zwierzęcego. Obecnie likier znajdziemy w formule Alchermes, najnowszych perfum marki De Gabor.
Jedną z najbardziej znanych wielbicielek doskonałego likieru była Katarzyna Medycejska, która dzięki małżeństwu z Henrykiem II Orleańskim rozsławiła trunek we Francji, gdzie szybko stał się znany pod nazwą "liquore de Medici".
Najstarsza zachowana receptura likieru pochodzi z 1743 roku. Jego składniki w zapachu Alchermes występują w znacznie większej ilości i koncentracji niż w trunku, tworząc perfumy zachwycające pełnym aromatu, ciepłym i pikantnym połączeniem czerwonego szafranu, gorącej ambry i akordu czerwonej toskańskiej skóry.
Nuty głowy (korzenno-owocowe): likier Alchermes, czerwony szafran, brzoskwinia, bergamotka, różowy grejpfrut, pomarańcza, róża, cynamon, goździki, dawana, galbanum
Nuty serca (pikantno-aromatyczne): szafran, lawenda, akord siana, bób tonka, paczula, amyris, akord czerwonej skóry, ambrette (ketmia piżmowa), irys
Nuty bazy (ambrowo-zielone): oud, palona ambra, sandałowiec, czystek (labdanum), wetiwer, nieśmiertelnik (kocanka włoska), mech dębowy, piżmo, trwały pikantny akcent francuski
PRÓBKI GRATIS
do zamówienia produktowego
KURIER GRATIS
przy zamówieniach od 200zł
PRZESYŁKA POCZTĄ GRATIS
przy zamówieniach od 100zł